LITTEROINTITYÖ / VALKEA VASA OY

 

Marko Kivelä

 

(alkumusiikki)

 

Tämä on Creative Finlandin ”Mitä kuuluu”-podcast, jossa kyselemme kuulumisia luovilta aloilta tässä maailman ajassa. Tervetuloa mukaan!

 

Essi: Mitä kuuluu Selmu Ry:n toiminnanjohtaja Marko Kivelä?

 

Marko: Kiitos kysymästä, varmaan viimisen vuoden aikana on tullu vastattua näihin kysymyksiin melkein kaikkiin: olosuhteisiin nähden kuuluu ihan hyvää. Kun ottaa huomioon sen millasessa tilanteessa maailma tällä hetkellä on isossakin kuvassa, ei ainoastaan meidän alalla ja meidän maassa, voi sanoa, että oon itse niitten onnekkaitten joukossa, joihin tämä pandemia on iskeny kuitenkin yllättävän pienesti. Meillä Seinäjoen Elävän musiikin yhdistyksessä ollaan pystytty pitämään ihmiset töissä ja ollaan pystytty järjestämään tässä viimisen vuoden aikana myös yleisötilaisuuksiakin. Etenkin syksyllä ja nyt myös pikkusen tässä kevään mittaan. Jaksan vielä katsoa suhteellisen optimistisesti ja positiivisesti myös eteenpäin.

 

Essi: Kertoisitko sä vielä vähän tarkemmin Rytmikorjaamon kuulumisia. Miltä teidän keikkakalenteri on näyttänyt ja miltä teidän tuleva kesä näyttää?

 

Marko: Täs viime maaliskuun jälkeen me ollaan päästy tekemeen tapahtumia Rytmikorjaamolla tuossa syksyn mittaan yllättävän paljonkin. Päästiin alottaan meidän klubikausi syyskuun alussa ja jatkettiin marraskuun loppuun asti, kunnes tuli tapahtumille täyskielto päälle. Siihen muutamaan kuukauteen meillä mahtu tosi paljon tapahtumia, jotka meni toiset paremmin ja toiset vähän huonommin. Isoin ponnistus meillä siinä syksyllä oli Seinäjoki Hiphop Festival, joka keräs tosi kivasti porukkaa paikalle. Se järjestettiinkin pääasiallisesti tossa meidän ulkotiloissa. Silloin kapasiteettirajoitukset ei tullu heti niin isosti vastaan, kuin sitten meillä sisätiloissa. Meillähän on toi Rytmikorjaamo tommonen 1100 hengen klubi. Viime syksy me tehtiin maksimikapasiteetilla 400 meidän klubeja.

 

Nyt kun pikkusen päästiin maailmaa avaaman tän kevään aikana uudestaan, niin me ollaan järkätty huhtikuun aikana 20 hengen kapasiteetille konsertteja. Elossa-klubi sarjaa, jossa meillä on ollu esiintymässä Olavi Uusivirtaa, Samuli Putroa, Vesterinen Yhtyeineen, Irina ja Jarkko Martikainen. Kaikki artistit soittivat useamman keikan samana ilta. Olavi veti pohjat ja soitti 5 keikkaa yhden päivän aikana yksin. Oli melkonen rupeama hälle varmasti. Muut pikkasen vähemmän per päivä. Jatketaan vielä tota konserttia vielä toukokouun alku. Tulevana viikonloppuna meillä on Jesse Markin ja Litku Klemetti soittamassa kolme keikkaa per artisti, 20:lle per keikka. Jatketaan toimintaa niin pitkään kuin toisin todistetaan. Aina sen vallitsevan rajotuksen mukaan. Nyt odotetaan mikä tuo toukokuun loppu tulee olemaan ja toteutetaan sitten sille kapasiteetille tapahtumia kun tiedetään mikä se kapasiteetti on.

 

Essi: Luuletko, että nää pandemian aiheuttamat poikkeusolot myös tapahtumissa tulee muuttamaan klubiskeneä pysyvästi jollain tapaa?

 

Marko: Kyl mä uskon että tällä pandemialla on semmoset pitkät jäljet, jotka tulee näkymään tavalla tai toisella klubeilla, elävän musiikin tiloissa vielä jonkun aikaa. Jos aatellaan puhtaasti tuotannollisesti, niin varmaan hygienia- ja maskikäytännöt tulee olemaan semmosia, joita tässä seuraavien vuosien aikana enemmän tai vähemmän tullaan noudattamaan. Se ei oo mun mielestä välttämättä edes huono asia, että kiinnitetään hygieniaan huomiota. Mä toivon, että me päästään hyvinkin pian nuista kapasiteettirajotuksista eroon. Jos tulee esimerkiksi sellasia linjauksia, että pysyvästi vaikkapa asiakaspaikkamääriä tullaan rajottamaan isosti, niin se tulee olemaan tosi iso hitti aika monelle toimijalle. Jos nyt jo aika moni on sillai just ja just pinnan yläpuolella, niin sit jos vielä kapasiteettirajottaminen jatkuu pitkään, se tulee olemaan tosi raskasta.

 

Essi: Te kutsutte Rytmikorjaamoa ihmisten klubiksi. Millasta palautetta olette saaneet ihmisiltä nyt tässä kun keikkoja on järjestetty vähemmällä kapasiteetilla ja virtuaalisesti? Millasta palautetta ootte saaneet ja kuinka kovasti ihmiset kaipaa jo keikoille livenä?

 

Marko: Ihmisten klubihan tulee siitä kun Provinssi on aina ollu ihmisten juhla ja kun Rytmikorjaamo polkastiin pystyyn, niin mietittiin mikä on meidän slogan. Oli aika luonteva tuo ihmisten klubi sit siinä kohtaan. Koitetaan täyttää sitä lupausta, mikä me annetaan sillä sloganilla, meidän tapahtumissa hyvinkin asiakaslähtösillä palveluilla, mitä meillä meidän henkilökunta tekee. Aina järjestyksenvalvonnasta narikkaan ja baaritiskille ja mitä ikinä siinä välillä tapahtuukaan, niin pyritään siihen että asiakasta ja artistia palvellaan niin hyvin kuin mahdollista. Meidän yhistyksen tarkotukseen ja tehtäviin me näitä asioita Elossa-klubeillakin ollaan koitettu nyt täyttää. Täytetään se lupaus mikä me ollaan asiakkaille ja yhdistyksen jäsenille annettu. Me järjestetään tapahtumia huolimatta siitä onko se taloudellisesti järkevää vai ei. Kyllähän se palaute, mitä ollaan asiakkailta saatu näissä pienissä klubeissa, on ollu tosi kiittävää. Ihmisillä on valtava kaipuu keikoille, tapahtumiin, kohtaamaan toisiaan, olemaan yhdessä ja kokemaan asioita yhdessä. Se prosentti, millä ihmiset on tullut keikkojen jälkeen erikseen mainittemaan ja kiittämään siitä, että me järjestään, on ollu tosi iso. Ainut vastaus mitä niihin voi sanoa kun ihmiset tulee kiittämään, että ”Kiitos kun järjestitte”, on että ”Kiitos kun tulette ja kannustatte järjestämään näitä tapahtumia käymällä lippukaupassa ja tulemalla paikalle.” Ollu tosi kiva! Itelläki ollu aikamoinen kaipuu tekemään niitä tapahtumia ja näkemään reaktioita mitä ihmiset saa niistä tapahtumista. Ollu mahtavaa olla noissa tapahtumissa sitte itekin paikalla.

 

Essi: Mitä sä kaipaat itse eniten tapahtumista? Ikään kuin niin sanotuissa normaaleissa puitteissa? Onko se just se mistä puhuit, eli ihmisten kohtaaminen ja mitäs muuta kaikkee siihen liittyy mihin kaipais kovasti jo takasin?

 

Marko: Kyl varmaan se ihmisten kohtaaminen on itellekki se ykkösasia. Kyllähän vaikka se, että Provinssi-festivaali jää toisen kesän putkeen välistä tarkottaa sitä, että tulee todella pitkä tauko tosi ison osan ystävistä näkemisestä, joita näkee kerran kesässä kun ne tulee töihin meijän festivaaleille Törnävälle. Samoin sit meidän vapaaehtoisrinki Rytmikorjaamolla. Tosi moni niistä ihmisistä, vaikka ketä ei ole kohdannu pitkään aikaan, on tärkeitä kohtaamisia ja niitä kaipaa varmaan kaikista eniten. Sit myös semmonen, että kun tekee duunia, niin toivoo että se duuni tulee joskus valmiiksi. Kun tekee kuukausikaupalla hommia ja jatkuvasti asiat vaan peruuntuu tai siirtyy ja se ei koskaan toteudu se, mitä varten on tässä puskenu monta kuukautta, niin se jää se huipennus saamatta siitä omasta työstään. Se hedelmä jää näkemättä. Sitä kaipaa tosi paljon. Siksikin Elossa on ollu itelle tosi hieno nähdä, että nyt siellä on joku artisti lavalla ja nyt se musiikki tapahtuu. Ne on tosi tärkeitä mitä on kaivannu.

 

Myös asioita, joita en uskonu kaipaavani, on se että bassorumpu pauhaa salissa soundcheckissä monta kymmentä minuuttia ja ääniteknikko säätää sitä soundia. En olisi koskaan arvannu kuinka hyvältä se kuulostaa kun se tapahtuu tosi pitkän tauon jälkeen. Ihan se itse asia, että se musiikki tulee sieltä PA:sta ja artisti on siellä lavalla ja välittyy sieltä se kama ulos, niin kyl se on se syy miks ite on tällä alalla.

 

Essi: Miten sä oot pystynyt toiminnanjohtajana pitämään lippua korkealla tällasessa tilanteessa?

 

Marko: Oon taas kerran onnekkaassa asemassa siinä, että meidän tiimi, ketä meillä on hommissa Rytmiksen ympärillä esimerkiksi, on ihan super tyyppejä. Ne osaa sopeutua, joustaa, näkee ison kuvan ja ymmärtää miksi ollaan sellasessa tilanteessa kuin ollaan. Kyl se, miksi meillä on vaikka lippu korkealla tässä tilanteessa kaikesta huolimatta, niin kyllä siitä tosi iso kiitos menee meijän tiimille, kenen kans saa tehä joka päivä duunia.

 

Essi: Onko teillä jo sunnitteilla jotakin tulevaisuutta varten siellä ikään kuin takataskussa vaan oottelemassa sitä, että saatte toteuttaa ja järjestää?

 

Marko: Ainakin sellasta on kaikkien takataskussa, että klubin kalenteri on ihan tupaten täynnä elokuun lopusta ens vuoden vappuun asti. Tapahtumia on tulossa varmasti ennätysmäärä, jos ja toivottavasti kun me päästään ne tapahtumat oikeasti toteuttamaan siinä mittakaavassa missä niitä pitäs päästä toteuttamaan. Suunnitelmia on tosi paljon. On myös pläänejä, jotka ei ole välttämättä vielä ihan valmiita. Niitä pyöritellään tällä hetkellä, että mitä jos heinä-elokuussa maailma aukeaa näin ja näin paljon, niin mitä me sitten tehään. Kyllä me sellasta kelaa käydään koko ajan, ett kyl meidän tavote ja halu on olla aina toteuttamassa jotain niissä raameissa, mitkä meille annetaan. Toivon että ne raamit on tosiaan elokuulta eteenpäin suhteellisen vanhanaikaset, eli normaalit, eli voidaan tehä meidän normitoimintaa klubilla.


Essi: Kiitos haastattelusta toiminnanjohtaja Marko Kivelä.

 

Marko: Eipä kestä. Kiitos itsellenne.

 

(loppumusiikki)