Blockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksi

Creative Finland julkaisee haastatteluja ja artikkeleita luovan alan yrittäjyydestä ja miten luovilla aloilla voi ansaita elantonsa. Haastateltavamme on Kalle Kallonen, Blockfest-tapahtuman perustaja ja toimitusjohtaja, joka osoittautui sydämelliseksi, syvästi asioita pohdiskelevaksi, ahkeraksi tapahtumatuottajaksi, jolle yhteisöllisyys ja oikeudenmukaisuus ovat perimmäisiä arvoja.

”Aluksi oli kova halu tehdä omaa juttua – ilman pienintäkään ymmärrystä liiketoiminnasta. Oli eräs kokenut tapahtumatuottaja, jonka työtä seurasin ja opin paljon. Pyöritettiin klubi-iltoja. Juostiin ympäri kaupunkia, iskettiin tapahtumajulisteita seinille ja myytiin lippuja kassalla. Oli kaveriporukka, jonka kanssa oli mukava touhuta ihan fiilispohjalta.”

Kalle Kallonen, Blockfestin toimitusjohtaja. Kuva: Wille Nyyssönen
Kalle Kallonen, Blockfestin toimitusjohtaja. Kuva: Wille Nyyssönen

Kalle Kallonen, Blockfest-tapahtuman perustaja ja toimitusjohtaja, luovan alan yrittäjä kertoo, miten yrittäjän ura lähti liikkeelle. ”Oman tien kulkemista tämä on ollut, erehdyksen ja oppimisen kautta. Alussa oli ihan hirveä yrittämisen ja tekemisen halu, eikä mitään käsitystä liiketoiminnan pyörittämisestä. En edes ajatellut, että tehdään bisnestä, vaan että järjestetään hyviä bileitä kavereille. Niin, ja oli tyttöjä, joihin piti tehdä vaikutus. Blockfest oli luonteva jatkumo kaikelle tekemiselle, sillä festivaalin järjestäminen on kuin isojen bileiden järjestämistä.”


Toiminnasta lähti liikkeelle Blockfest, hiphop-kulttuurille omistettu kaupunkifestivaali Tampereella. Blockfest on kasvanut klubimaisesta tapahtumasta Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festivaaliksi: ensimmäisessä tapahtumassa vuonna 2008 kävijöitä oli noin kaksi tuhatta, ja vuonna 2019 kaksipäiväisen tapahtuman kokonaiskävijämäärä oheistapahtumineen oli 75 000.


Blockfestin liikevaihto oli vuonna 2018 noin viisi miljoonaa euroa ja tapahtuma tekee hyvää tulosta. Kävijätutkimuksen mukaan Blockfest oli merkittävä Tampereen alueen yritystoiminnalle, sillä tapahtumakävijät käyttivät kaupungin elinkeinoelämän palveluita yhteensä noin 18 miljoonan euron edestä.


Oppia kantapään kautta


Parikymppisen Kallen kaveriporukka koostui samanhenkisistä nuorista, joita yhdisti hiphop-musiikki. ”Hirveästi sählättiin joka suuntaan, mutta samalla syntyi uusia verkostoja. Emme edes ymmärtäneet, että yritys tai toiminimi pitää olla, kunnes joku huomautti, että käteisellä ei voi pelata, jos tuottaa tapahtumia.”

Blockfest 2019 Ratinan stadionilla. Kuva: Jussi Paakkinen
Blockfest 2019 Tampereen Ratinan stadionilla. Kuva: Jussi Paakkinen

Blockfest on tapahtumana tullut toimeen omillaan, julkista tukea se ei ole saanut. Ainoa tuki on Kallen aikoinaan saama puolen vuoden starttiraha. ”Se oli luksusta nuorelle miehelle, koska muutamalla satasella maksoin asumisen ja muut elämisen kulut, ja sain keskittyä tekemiseen. Aluksi kaikki oli tosi vaatimatonta ja oppirahoja on maksettu, mutta se on ollut minun polkuni ja tapani tehdä työtä.”


Tampereen kaupungin tapahtumatoimisto saa Kallelta suuret kiitokset, sillä sen kautta on saatu paljon apua ja henkistä tukea. ”Alussa piti opetella, millaisia lupia tapahtumanjärjestäjän pitää hakea ja mitä viranomaisilmoituksia tehdä. Kantapään kautta olen oppinut paljon. Varsinkin alkuvaiheessa olisi helpottanut, jos olisi ollut mentori, jolle tehdä kysymyksiä ja joka olisi ohjannut vaikeissa tilanteissa.”


Yhteisöllisyys työtiimissä


”Pidän itse vapaudesta ja annan myös työntekijöiden tehdä vapaasti töitä, kunhan hommat hoituvat. Välillä pitää laittaa hieman painetta, jos huomaan että joltakin puuttuu kipinää.” Kallen puheissa toistuu usein tiimin tärkeys.


”Meidän juttu on se, että ketään ei erityisesti nosteta esiin, ei edes minua. Kaikki tiimissä ovat samalla viivalla, jokainen hoitaa omat hommansa ja olemme avoimia toisillemme. Tämä työskentelytapa ei sovi kaikille, eikä ole välttämättä helpoin tapa toimia, mutta kun oikeat henkilöt löytyvät, näin voi työskennellä.”

Blockfest 2019 Tampereen Ratinan stadionilla. Kuva: Jussi Paakkinen

Kallen mukaan he pitävät työporukassa myös huolta siitä, ettei kukaan tuudittaudu liian tyytyväiseen oloon, vaan kaikilla pitää olla kunnianhimoa omassa tekemisessään. ”Tiimi on myös tärkeä oman uusiutuminen kannalta, koska kuuntelen tarkasti muiden mielipiteitä. Vaikka en aina ole samaa mieltä tiimiläisten kanssa, on laitettava omat tunteet sivuun ja toimittava kuten sillä hetkellä viisaammat neuvovat.”


Yrittäjän jaksaminen


”En ole koskaan katunut yrittäjyyttä, enkä edes osaisi tehdä töitä jollekin muulle. Nyt on elämäntilanne hyvä, taloudellisesti ja henkisesti. Mutta se surettaa, että sosiaaliset suhteet ovat kärsineet, koska olen liikaa töissä kiinni. On tietysti hienoa tavata suuria tähtiä ja kovan työn jälkeen lopulta nauttia menestyksestä.”


Kalle kertoo, että tapahtumatuottajan työhön kuuluu se, että kaiken voi menettää nopeasti, mutta vastaavasti menestyäkin voi erittäin hyvin. Suuria rahallisia menetyksiä on syntynyt matkan varrella, kun osa muualla järjestetyistä tapahtumista on flopannut.


Epäonnistumisissa Kallelta oli mennä usko itseensä, ja vielä vuosien jälkeen mietityttää, mikä meni pieleen. ”Siinä vaiheessa, kun halusimme kasvaa, meillä ei ollut Plan B:tä ja kaikki piti laittaa likoon mitä itsestä löytyi. Paniikkikohtaukset ja stressioireet tulivat tutuiksi.”


Nykyisin Kalle osaa hoitaa yrittäjänä itseään eri tavalla. ”Elän tasaisempaa elämää ja huolehdin, että perusasiat ovat kunnossa: tarpeeksi unta ja paljon liikuntaa. Pidän kehosta ja mielestä hyvää huolta.”


Tulevaisuuden unelmia


Kalle toivoo, että jonain päivänä työtiimille voi jättää huoletta suurimmat vastuut ja oma rooli olisi enemmän artistien buukkaamisessa. Iso unelma on se, että Blockfestista tulee niin haluttava tapahtuma, että liput myydään loppuun samana päivänä kun ne tulevat myyntiin. ”Kovaa kasvuhaavetta ei ole, Blockfest on nyt sopivan kokoinen.”

Blockfest 2019 Tampereen Ratinan stadionilla. Kuva: Jussi Paakkinen
Blockfest 2019 Tampereen Ratinan stadionilla. Kuva: Jussi Paakkinen

Blockfest haluaa olla entistä enemmän kasvualusta uusille artisteille. ”Olemme tuoneet paljon isoja nimiä festareille, mutta konseptin kehittämiseen jatkossa kuuluu se, että nostamme esiin uusia ja tuntemattomampia nimiä.”


Nykyisin Kalle auttaa myös muita yrittäjiä. Hänen ohjeitaan luovan alan yrittäjälle ovat: Kasaa heti alussa oma tiimi ja usko omaan visioosi. Etsi itsellesi mentori, jolta voit pyytää neuvoa ja joka auttaa välttämään sudenkuopat. Pidä huolta itsestäsi. Mainosta itseäsi, kerro tekemisestäsi ja osaamisestasi, älä piilottele.


”Perimmäinen arvoni ja kantava asia elämässäni on oikeudenmukaisuus. Olen joutunut pettymään usein. Ohjenuora ei ole kyllä helpoimmasta päästä, mutta sen myötä joudun koko ajan punnitsemaan omaa toimintaani ja pohtimaan, teinkö jossain tilanteessa oikein.”


Vuoden 2020 Blockfestin suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Tapahtuma on perinteisesti järjestetty elokuun loppupuolella ja sitä mainostetaan kesän päättäjäisbileiksi. ”Elokuun ajankohta toimii. Tosin sen syy on siinä, että ensimmäisenä vuonna jäi enemmän aikaa juosta festivaali kasaan. Tämäkin raadollinen päätös osoittautui onnekkaaksi Blockfestin kannalta.”Teksti: Anu-Katriina Perttunen, Creative Finland

1,686 views