Luovuuden alkulähteillä Andrea Brosion kanssa

Updated: Mar 9

Italialaissyntyinen muusikko Andrea Brosio on tuttu kasvo The Voice of Finlandista, All togehter now Suomi -ohjelmasta sekä monipuolisesta musiikillisesta yhteistyöstään Michael Monroen kanssa. Hän työstää parhaillaan uutta albumia White Cloud Fire -bändinsä kanssa, kirjoittaa näytelmää italialaisen näytelmäohjaajan kanssa sekä keskittyy runokirjansa valmiiksi saattamiseen. Keskustelimme Andrean kanssa rakkaudesta luomiseen: inspiraation hetkistä, luovuuden luokse kutsumisesta sekä sen valjastamisesta käyttöön.

Lähikuva muusikko Andrea Brosiosta

Kuva: Diego James


Teksti: Essi Niemenmaa

Kuvat: Diego James, Ville Juurikkala, David Vinot, Jussi Vuola


Juuri nyt ei ole aika musiikille”, Andrea Brosio sanoo kuvaillessaan maailman nykytilaa. Tapahtumien ja livemusiikin ollessa tauolla, peruuntuneiden esiintymisten jättämä aika on antanut Brosiolle mahdollisuuden keskittyä muihin projekteihin, kuten runokirjan ja näytelmän kirjoittamiseen. Hän pitää luovuutta ja sen lähdettä hyvin samankaltaisena asiana luovan työn muodosta huolimatta.


Kohti musiikillista uraa — sekä Suomea


Brosio tuli Suomeen 19-vuotiaana vaihto-opiskelijana 15 vuotta sitten. ”Rehellisesti, Suomi oli neljästä vaihtoehdostani viimeisin, vaikka nyt siitä onkin tullut toinen kotimaani”, hän naurahtaa lämminhenkisesti. Kaikessa lyhykäisyydessään, Brosio muutti Savonlinnaan opiskelemaan, siellä ollessaan rakastui ja päätti jäädä Suomeen asumaan. Pari muutti Jyväskylään, jossa Brosio hakeutui opiskelemaan musiikkia Jyväskylän konservatorioon. Pian elämä oli täynnä jameja, musiikin tekoa ja muusikkoystäviä. Niinpä suhteen kariutuessa, muutto Italiaan ei tullut enää kyseeseen. ”Musiikin opiskelun aloitus oli suuri käännekohta elämässäni. Toinen käännekohta oli The Voice of Finland -kilpailuun hakeutuminen vuonna 2017 ja siitä seurannut ystävyys Michael Monroen kanssa. Ohjelman avulla sain merkittävästi kokemusta esiintymiseen sekä jalansijaa suomalaisessa musiikkimaailmassa. Ensisijaisesti halusin kuitenkin päästä tutustumaan Monroeen ja tekemään hänen kanssaan yhteistyötä. Olen hyvin kiitollinen Michaelille kaikesta yhteistyöstä ja johdatuksesta”, Brosio sanoo.


The Voice -kilpailun jälkeen Brosio on tehnyt tiivistä musiikillista yhteistyötä Monroen kanssa: hän on toiminut White Cloud Fire -bändinsä kanssa Monroen bändin lämmittelijänä keikoilla ja Monroe puolestaan kuullaan fiittaamassa White Cloud Fire:n ensimmäisen albumin Libertà -kappaleessa. Monroe toimi myös albumilla tuottajana ja sovittajana ja oli mukana sanoituksissa. Oman bändinsä kanssa Brosio tekee aktiivisesti musiikkia ja vuonna 2019 he olivat ensimmäisellä Iso-Britannian kiertueellaan.

Michael Monroe ja Andrea Brosio laulamassa keikalla

Michael Monroe ja Andrea Brosio Kuva: Ville Juurikkala


Andrea Brosio ja Michael Monroe keikalla kiittämässä yleisöä, taustalla muu bändi, kuvan edessä yleisöä hurraamassa

Michael Monroe ja Andrea Brosio Kuva: David Vinot


Musiikin alkemiasta ja luovuudelle avoinna olemisesta


Brosio näkee, että luovuutta on mahdollista kutsua luokse ja uskoo sinnikkääseen ja systemaattiseen luomisprosessiin silloinkin, kun inspiraatio on kaukana:


Toiset päivät ovat otollisempia luomiselle kuin toiset, mutta aina on syytä antaa luovuudelle tilaa tulla. Luovuus on kuin ovi, jota voi pitää auki tai kiinni. Mikäli pidät oven auki, luovuus saattaa tulla sisään, mutta jos ovi on kiinni, on todennäköistä, että se kulkee oven ohitse.


"Kirjoittamani ja säveltämäni kappaleet ovat erilaisia riippuen siitä, minkä instrumentin parissa työskentelen. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa: sytyttää tulitikku ja katsoa sen roihahtavan suuriksi liekeiksi. Jos inspiraatio ei tule tässä ja nyt, se tulee myöhemmin. On opeteltava pitämään ovi auki sen mahdollisuudelle."


Brosio kokee, että inspiraatioon ja luovuuden hetkiin on tartuttava nopeasti. On toimittava eräänlaisena alkemistina muuttaen metallia kullaksi: tunteita, ajatuksia ja hetkiä kappaleiksi. Annettava itsensä olla väline sellaisten asioiden ilmaisuun, jotka tulematta nähdyiksi ja kuulluiksi saattavat ohjata elämää, jopa täysin tiedostamatta. Eräs Brosion kirjoittama kappale sai alkunsa, kun hän oli ottamassa entisen kumppaninsa kuvaa pois seinältä:

”Suhde oli ohi ja olin ottamassa kuvaamme pois seinältäni. Melodia sekä sanat ’olen valmis ottamaan kuvan pois seinältä’ tulivat minulle voimakkaana ja juoksin pianon luokse. Kappale syntyi kuin itsestään. Jos tällaisiin hetkiin ei tartu, ne saattaa menettää pysyvästi. Kenties inspiraatio ja ideat ovat jonkinlaisessa kollektiivisessa luovuuspankissa: jos minä en nyt tartu tähän, ehkä joku toinen tekee siitä omansa. Se on täysi mysteeri.”


Kuva: Diego James


Uraunelmina Brosiolla on päästä esiintymään kansainvälisille isoille areenoille ja tavata idolinsa Steven Tyler, jamitella Slashin kanssa sekä soittaa Nuno Bettencourtin kanssa. Lähitulevaisuus koostuu kirjoitusprosessien ja oman bändin uuden albumin valmiiksi saattamisesta. Ikävä esiintymislavoille on muusikolla suuri:

”Toimiva yhteys yleisöön on kuin aallonharjalla ratsastamista ja energia kulkee kumpaankin suuntaan: tunnen yleisön energian lavalle ja välitän sen heille takaisin laulun muodossa. Sen jälkeen energia kulkee jälleen takaisin suuntaani aplodien muodossa ja taas minulta heille takaisin. Sellainen yhteys on lumoavaa, adrenaliinintäyteistä ja koukuttavaa.”


Huolimatta haastavasta vuodesta musiikin ja taiteen saralla, Brosio katsoo tulevaisuuteen valoisin mielin:

"Minulla on tunne, että tänä vuonna saattaa tapahtua jotain upeaa. Katsotaan!"

The White Cloud Fire ja Michael Monroe Kuva: Jussi Vuola

White Cloud Fire: https://www.whitecloudfire.com/


230 views