ILMIÖ, osa 1/2: luovien alojen tiloja ilmestyy vinhaan tahtiin ympäri maata

Suomessa on jo useilla paikkakunnilla eri tavalla organisoituneita ja rahoitettuja, saman katon alle keskittyneitä luovien alojen toimijoiden tilaratkaisuja. Usein yhteistä niille on se, että vanhoille tiloille on haettu rohkeasti uusia käyttökulttuureja. Yhteisten tilojen tavoitteena on tarjota luovien alojen toimijoille inspiroivat työtilat ja toimintaympäristö sekä mahdollisuus resurssien ja kulujen jakamiseen. Luovien alojen keskuksesta voi parhaimmillaan muodostua uuden tekemisen ja tulevaisuuden toimintaympäristö. Siitä voi tulla paikkakunnan ja matkailun vetonaula, mutta myös asukkaiden hyvinvoinnin lisääjä.


Myös uusille luovien alojen tiloille ja yhteistoiminnoille on suurta kysyntää, sillä eri puolille maata pulpahtelee juuri nyt nopeaan tahtiin luovien alojen käyttöön tarkoitettuja tiloja. Creative Finland paneutui ilmiöön haastattelemalla neljää, lähitulevaisuudessa aukeavan tilan edustajaa. Kaksiosaisessa artikkelisarjassamme esitellään ensimmäisenä yrittäjä Juka Hynynen espoolaisesta Open Creative Housesta sekä Vanha Varkaus - Uusi suunta -hanke, josta kertovat projektijohtaja Tiina Immonen ja hankkeen tiimoilta avattavan uuden kulttuurikeskuksen toimijat. Toiseen osaan on haastateltu apulaispormestari Elina Rantasta Turun Taiteen Talosta ja kulttuurijohtaja Tomi Purovaaraa Kotkasta.

Yhdistetty kuva Taideniitty-toimijoista sekä Open Creative House -yrittäjästä Juka Hynysestä. Tarkemmat kuvien tiedot tulossa alemmissa kuvissa.

Taideniitty-toimijat Paananen, Moilanen, Paananen ja Ledentsa sekä Open Creative House -yrittäjä Hynynen. Kuvat: Tiina Immonen ja Juka Hynynen


Teksti: Essi Niemenmaa Kuvat: Tiina Immonen, Timo Heinonen ja Juka Hynynen


VANHA VARKAUS - UUSI SUUNTA -HANKE & TAIDENIITTY Vuoden 2021 alussa käynnistynyt Navitas Yrityspalveluiden hallinnoima Vanha Varkaus – Uusi Suunta -hanke pyrkii kehittämään Vanhan Varkauden alueen matkailullista käyttöä sekä tuomaan luovien alojen yrittäjille lisää toimitiloja. Viime kesänä hankkeessa järjestettiin ideakilpailu, jossa haettiin käyttöä Vanhan Varkauden alueella sijaitseville, vapaana oleville kulttuurihistoriallisesti merkittäville kiinteistöille. Ideakilpailun voitti Taideniitty, jonka tarkoituksena on tarjota työtiloja luovien alojen ammattilaisille ja harrastelijoille sekä olla paikka kohtaamisille, vertaistuelle ja inspiraatiolle. Taideniitty-toiminnan taustalla ovat Taikalaakso-yrittäjät Kati ja Teemu Paananen, MyHeritage Finland:in maajohtaja Annikka Heikura, yrittäjä ja alueen aktiivi Eliisa Moilanen sekä Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan toiminnanjohtaja, taidekuraattori Toni Ledentsa. ”Vanha Varkaus – Uusi suunta -hanke pohjautuu yhteisölliseen kumppanuuspöytämenetelmään. Museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta sai kaupungilta valtuudet ryhtyä kehittämään Vanhan Varkauden aluetta, ja kutsui koolle kehittämistyöryhmän, jossa oli mukana yrittäjiä, Vanhan Varkauden ystäviä ja asukkaita. Työryhmän toiveista ja ajatuksista lähti muodostumaan hankkeen suunnitelma. Tarve on siis lähtenyt tekijöistä ja toimijoista itsestään ja kaupunki on antanut oman panoksensa asiaan. Hanke liittyy myös Varkauden matkailun kehittämisohjelmaan”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tiina Immonen.

Taideniitty-toimijat poseeraavat keltaisen suuren vanhan puutalorakennuksen edessä, josta tulee itse Taideniitty kulttuuritila

Taideniitty-toimijat Kati Paananen, Eliisa Moilanen, Teemu Paananen ja Toni Ledentsa uuden Niittylä II -rakennuksen edessä, jonne Taideniitty avataan. Kuva: Tiina Immonen

Taideniitty avataan vanhalle puutaloalueelle rakennukseen, jonka alkuperäinen nimi on Niittylä II. Alue on tunnettu Niittylä-korttelina. Työhuoneiden lisäksi toimintaa on suunnitteilla laajasti: yhteisateljeetiloja, grafiikkapaja, taidelainaamo, kahvila sekä kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Taideniitty on ensimmäinen askel suuremmassa kokonaisuudessa, sillä vapaana olevia vanhoja rakennuksia on jäljellä vielä tusinan verran. Toimijat toivovatkin, että myös ulkopaikkakuntalaiset luovan alan yrittäjät innostuisivat tuomaan toimintaansa alueelle. Pitkän ajan tähtäimessä on luoda naapurustoon käsityöläiskortteli ja taiteilijayhdyskunta. ”Pikkukaupungin voima on, että tunnemme kaikki toisemme. Kumppanuuspöydästä lähtenyt yhteistyö on edennyt voimallisesti ja toivomme, että toimijoita tulee magneetin lailla lisää, kun toimintaa tehdään näkyvämmäksi. Me olemme täällä piippujen varjossa tuudittautuneet siihen, että Varkaus on viety maailmalle suurien teollisuusyritysten johdosta, ja kulttuurimatkailun nouseva trendi on jätetty vähemmälle arvolle. Uskon, että kun me rohkeat menemme nyt edeltä, niin muut tulevat perässä huomatessaan alueen ainutlaatuisuuden. Taideniitty on vakavasti otettavaa liiketoimintaa, joka voi toimia matkailun vetonaulana ja sitä kautta välillisesti tuoda veroeuroja kaupungillemme. Kaupunkimme teatteri toimii 105-vuotiaassa rakennuksessa, joka on aikoinaan toiminut tehdastyöläisten työväenteatterina. On siis tarvittu kulttuuria työn rinnalle, ja tätä ajattelua tarvitsemme nykyäänkin tässä perinteisesti teollisessa kaupungissa”, kuvailee Eliisa Moilanen.

Niittylä 2 -rakennus, johon Taideniitty avataan. Suuri, keltainen vanha puutalo puutarhan keskellä.

Niittylä II -rakennus. Kuva: Timo Heinonen

Taideniitty-toimijat näkevät, että vanhanajan kulttuuriperintö on heräämässä uudella tavalla henkiin. Pieneksi kaupungiksi Varkaudessa on vireää ja pitkät juuret omaavaa kulttuurielämää. Esimerkiksi 20 000 asukkaan kaupungissa kesäisin Taidekeskus Väinölässä järjestettävä Naivistit-näyttely kerää vuosittain 10 000 kävijää. ”Olimme jo ennen korona-aikaa kartoittamassa, voisiko yhteen Vanhan Varkauden tyhjillään olevista taloista perustaa työtiloja, sillä kaupungissamme ei ole taiteilijoille työhuoneita vaan lähes kaikki ammattitaiteilijatkin työskentelevät kotoa käsin. Projekti jäi koronan jalkoihin, mutta ideakilpailu antoi sille uuden mahdollisuuden. Kaupungissamme on paljon luovan alan ihmisiä, pitkä taiteen tekemisen historia ja runsaasti tarvetta ja kiinnostusta yhteisölliseen tekemiseen. Taideniitystä saamme vierailijoillekin elämyksellisen paikan taidenäyttelyiden, kesäkahvilan ja harrastustilojen myötä. Toki aiomme myös tehdä yhteistyötä jo olemassa olevien tahojen kanssa”, kuvailee Kati Paananen. Taideniityn avajaisia juhlitaan avoimilla ovilla näillä näkymin vappuna 2022. Silloin julkistetaan muun muassa Taideniityn vuosikello sekä tulevan kesän tapahtumat.

Vanha Varkaus - Uusi suunta -hankkeen sivu @vanhavarkausuusisuunta


OPEN CREATIVE HOUSE, ESPOO

Yrittäjä Juka Hynynen poseeraa pinkkiä taustaa vasten

Yrittäjä Juka Hynynen, kuva: Juka Hynynen


Yrittäjä Juka Hynynen on pitkän linjan musiikkialan yrittäjä, jonka uusin aluevaltaus on vastata luovien alojen verkostoitumis- ja toimintafasiliteettihaasteisiin avaamalla Espoon Musiikin Satama -rakennukseen Open Creative House -niminen luovien tekijöiden talo, jonka toiminta on avointa kaikille. Tilan tarkoituksena on saattaa luovien alojen tekijät, kuten biisintekijät, artistit, miksaajat ja tuottajat samaan rakennukseen business-puolen, kuten managereiden, levy-yhtiöiden, keikkamyyjien ja kustantajien kanssa. Musiikin Satama -rakennukseen ovat muuttamassa myös esimerkiksi Teosto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Music Finland sekä Musiikkituottajat – IPFI Finland, joten yhteistyötä päästään rakentamaan myös organisaatioiden kanssa. Open Creative House -toiminnan taustalla on Hynysen vauhdilla kansainvälistyvä ja kasvava digitaalinen verkostoitumispalvelu Family in Music, joka on valittu ensimmäisenä luovan alan yrityksenä Business Finlandin kasvumoottoriksi loppuvuonna 2020. Hynysen tavoitteet ovat suuret: rakentaa ekosysteemi luoville aloille. Siksi digitaalista Family in Music -palvelua on lähdetty täydentämään suomalaista markkinaa tukevalla, lokaalilla tilalla. Open Creative House on innovaatioklusteri, jossa tekijät, yritykset ja organisaatiot yhdistyvät ja jossa alaa sekä sen ammattilaisten kehitystä, kilpailuetua ja kansainvälistymistä voidaan tukea. Tilapalveluiden lisäksi luvassa on maksuttomia koulutuksia ja webinaareja sekä kuukausimaksullisia paketteja, jotka sisältävät erilaisia palveluita ja käyttöoikeuksia. Tilaan on myös rakentumassa esimerkiksi Immersive Audio Studio, joka mahdollistaa tulevaisuuden miksausmasteroinnin. Studio on vapaasti alan ammattilaisten käytettävissä.


Family in Music on musiikkialalle kohdistettu digitaalinen verkostoitumispalvelu, jonka avulla alan ammattilaiset löytävät toisensa kansallisesti ja kansainvälisesti. Olemme havainneet, että verkostoituminen sekä toimintafasiliteettien puuttuminen ovat suurimpia haasteita alallamme, sillä se koostuu pitkälti freelancereista ja yksinyrittäjistä. Musiikkialalla menestymisen ja kansainvälistymisen edellytyksiä ovat sellaiset asiat kuin yhteen puhaltaminen, klusterit ja tietotaidon jakaminen, ja näitä pyrimme sekä Family in Music että Open Creative House -toiminnoilla tukemaan. Molemmissa palveluissa on tarjolla myös koulutuksia ja kursseja, koska olemme huomanneet, että koulutus ja reaalielämän tarpeet eivät aina kulje käsi kädessä, vaan niiden välissä on kuilu”, Hynynen kertoo.


Tulevaisuudessa Open Creative House tulee palvelemaan luovia aloja laajemminkin, myös musiikkialan ulkopuolelta. Hynynen kuitenkin muistuttaa, että tarkoituksena on rakentaa suurta ja kauaskantoista ekosysteemiä, jonka vaiheet kirkastuvat askel askeleelta:


Näin suuren musabisneksen hubin luominen tuo toimintamallia ja kulttuuria alalle. Seuraava askeleemme on laajentaa AV-puoleen, eli musiikkia lisensoiviin tahoihin. Musiikki on tietyllä tapaa liima toiminnallemme, ja näille sektoreille laajentuminen on meille luonnollista. Meillä on näköpiirissä jo useita innovaatioalueita, kuten eri alojen ja yhtiöiden välisten suorien lisensointien tehokkaampi toimiminen. Näemme myös suuren mahdollisuuden esimerkiksi uuden DIY-sukupolven toimijoissa, jotka eivät kuulu organisaatioihin ja omistavat oikeutensa itse.” Open Creative House avataan kevään 2022 aikana. www.opencreativehouse.com

www.familyinmusic.com


402 views