Virtuaalinen elämyslääke -hanke

Virtuaalinen elämyslääke -hanke
Virtuaalinen elämyslääke -hanke

Virtuaalisia elämyslääkkeitä tulevaisuuden apteekista?

Mitäpä jos tulevaisuuden lääkärit kirjoittaisivat kipuihin, särkyihin ja masennukseen särkylääkkeiden sijaan reseptin virtuaaliselle lomamatkalle? Entäpä jos psykiatrit voisivat hoitaa potilaan sosiaalisia pelkoja virtuaalisilla siedätyshoidoilla? Entä jos stressiin tarjottaisiin virtuaalisia lepohetkiä?

Virtuaalinen elämyslääke (tuttavallisemmin Virtu) – hankkeessa on suunniteltu ja testattu taiteilijoiden ja sote-ammattilaisten yhteiskehittämisen tuloksena korvaavia hoitokeinoja eli elämysreseptejä. Nämä reseptit yhdistävät hyvinvoinnin, turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden riippumatta siitä, missä päin Suomea asiakas asuu. Virtu-hankkeen toimijat, neljä ammattikorkeakoulua Tampereella, Turussa, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla ovat toimineet törmäyttäjinä ja mahdollistajina sotealan ja luovan alan ammattilaisten välillä.

Tampereen ammattikorkeakoulun toteuttamissa hankepiloteissa testattiin ennakkoluulottomasti erilaisia elämyksiä. Esimerkiksi palvelutalossa asuville ikäihmisille järjestettiin eSport-tapahtuma sekä virtuaalinen taidenäyttely ja sairaalan hiljentymishuoneeseen luotiin luontoaiheinen äänimaailma sekä kuvattiin 360-videoita virtuaalisista sairaalaklovneista. Lisäksi järjestettiin työpajoja ja koulutuspäiviä, jossa sote-alan henkilöstö ja luovan alan toimijat kohtasivat ja pääsivät yhdessä kehittämään elämysinnovaatioita sekä kulttuurihyvinvointia.

Hankkeen asiantuntijoiden muodostama monialainen työryhmä suunnitteli hybridikoulutusmallin, jonka tavoitteena on lisätä luovan alan ja sote-alan toimijoiden välistä yhteistyötä ja kehittää uudenlaisia hyvinvointipalveluita. Koulutusmallissa on vahvasti huomioitu työelämälähtöisyys ja yhdessätekeminen (co-creation) ja sen rakenne muodostuu sosiaalialan, terveysalan, luovan alan sekä tekniikan alan osaamisesta. Koulutusmallia pilotoitiin syksyllä 2020 Metropolian ammattikorkeakoulun toteuttamalla opintojaksolla ’Virtuaaliset elämykset ja pelilliset menetelmät sosiaali- ja terveysalalla’ (5 op). Opintojakson suoritti 16 sote-alan ammattilaista ja sen tuloksena syntyi useita protyyppejä ja konsepteja liittyen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Virtu-hankkeen mahdollistamista kohtaamisista piloteissa, työpajoissa ja seminaareissa on syntynyt jo paljon hyviä kokemuksia ja ahaa-elämyksiä. Sote- ja hyvinvointiala ovat iso markkinakenttä, joka tarjoaa kasvavia työllistymis- ja markkinamahdollisuuksia myös luovan alan toimijoille. Vaikka hanke päättyikin kuluvan vuoden lopussa, verkostot jäävät elämään ja elämyslääkkeitä kehitetään jatkossakin. Uusia tutkimus-, kehittämis – ja oppimisympäristöjä syntyy, mistä esimerkkinä Tampereen ammattikorkeakoulussa 2020 käynnistynyt Sote Virtual Lab -innovaatioalusta.

Virtuaalinen elämyslääke – luovaa osaamista sote-alalle –hanke oli ESR-hanke (Euroopan sosiaalirahasto) ja sitä rahoitti Hämeen ELY-keskus. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2018–31.12.2020. Tässä Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoimassa valtakunnallisessa hankkeessa osatoteuttajina olivat Oulun ja Turun ammattikorkeakoulut sekä Metropolia ammattikorkeakoulu.

Info

Hankkeen www-sivusto löytyy osoitteesta https://projects.tuni.fi/virtu/

Verkkolehti (artikkeleita ja podcasteja) osoitteessa https://virtu.turkuamk.fi/

Katso täältä joulukuussa 2020 valmistunut piirrosvideo ’Tervetuloa virtuaalisten elämyslääkkeiden apteekkiin’ https://www.youtube.com/watch?v=0Gs0xLlJxuA&feature=youtu.be

Kirjoittajat: Pirja Fagerlund ja Juha Suonpää, Tampereen ammattikorkeakoulu

Nämä saattaisivat kiinnostaa sinua
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Selvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulleSelvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulle
Selvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulleSelvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulleSelvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulleSelvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulleSelvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulle
-
Tapahtuma-ala
Strategia
Selvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulle
tapahtuma-ala
4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”
4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”
-
Museot
Aluekehitys
4+1 Kaarina Gould: "Huipputekijät ovat useimmiten innoissaan, kun heitä kutsutaan jakamaan ajatuksia oman hiekkalaatikon ulkopuolelle.”
museot
Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.
Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.
10/11/2022
-
9/12/2022
Kulttuuri
Rahoitus
Oulu hakee erilaisia, ainutkertaisia kulttuurihankkeita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan. Lähetä hakemus 9.12.2022 mennessä.
Kulttuuri
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
-
14/9/2022
Taide
Digitalisaatio
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
digitalisaatio
Monialainen Opera Beyond -konferenssiMonialainen Opera Beyond -konferenssi
Monialainen Opera Beyond -konferenssiMonialainen Opera Beyond -konferenssiMonialainen Opera Beyond -konferenssiMonialainen Opera Beyond -konferenssiMonialainen Opera Beyond -konferenssi
13/9/2022
-
14/9/2022
Tanssi
Musiikki
Monialainen Opera Beyond -konferenssi
tanssi
Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”
Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”
-
Musiikki
Tapahtuma-ala
Flow Festival uskaltaa toimia arvojensa mukaisesti – “Vastuullisuus on kasvattanut liiketoimintaa”
musiikki
OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!
OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!
6/6/2022
-
31/8/2022
Rahoitus
Digitalisaatio
OKM:n kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki on avattu!
rahoitus
Moi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisinMoi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisin
Moi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisinMoi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisinMoi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisinMoi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisinMoi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisin
-
Hyvinvointi
Innovaatiot
Moi Forest -ihonhoitosarja kaupallisti suomalaisen metsäpöly-innovaation, joka tuo hyvät mikrobit takaisin
Innovaatiot
Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:
Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:
-
Hyvinvointi
Innovaatiot
Metsämullan hyvistä mikrobeista jalostettiin ADELE-hankkeessa voide, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee allergiaa:
Innovaatiot
Luova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessäLuova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessä
Luova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessäLuova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessäLuova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessäLuova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessäLuova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessä
-
Elämystalous
Luova osaaminen saunaelämyksen kehittämisessä
Elämystalous
Elämyslääkkeitä kehittämässäElämyslääkkeitä kehittämässä
Elämyslääkkeitä kehittämässäElämyslääkkeitä kehittämässäElämyslääkkeitä kehittämässäElämyslääkkeitä kehittämässäElämyslääkkeitä kehittämässä
-
Elämystalous
Monialaisuus
Elämyslääkkeitä kehittämässä
Yhteistyö
Klikkaamalla "Hyväksyn kaikki evästeet" hyväksyt, että evästeet tallennetaan laitteellesi parantamaan sivuston navigointia, analysoimaan sivuston käyttöä ja tehostamaan mainontaamme. Lue lisätietoja evästepolitiikastamme.