Sekotavarakauppa Pertin Valinta tarjoaa outsider-taidetta ja yhdenvertaisuutta


Outsider-taiteen ja sosiaalisen yrittäjyyden lippulaivaksi on nousemassa kehitysvammaisten perustama Pertin Valinta, jonka osakasta Sami Hellettä ja manageri Heini Merkkiniemeä pääsimme jututtamaan luovien alojen vinkkelistä.


Pertin Valinta on Helsingin Kalliossa toimiva sekotavarakauppa (kyllä, seko!), outsider-taiteen galleria ja myymälä. Pertin Valinnan taustalla on Daatso Oy, jonka osakkaat Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto ja Toni Välitalo ovat tuttuja myös Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändistä. Bändillä on kymmeniätuhansia faneja ja se on tehnyt satoja keikkoja ympäri maailmaa. Kun bändi lopetettiin vuonna 2016, jäsenet miettivät mitä tehdä seuraavaksi. ”Joku heitti: laitetaan kivijalkakauppa pystyyn! Kukaan ei tiennyt miten ruvetaan kauppaa laittamaan”, Sami Helle muistelee.


Pertin Valinta aukesi rytinällä huhtikuussa 2018. Kaupan valikoimassa on keskitytty erityisesti outsider-taiteeseen, musiikkiin, kirjoihin ja käsityötuotteisiin. Outsider-taide on vakiintuneen taidemaailman ulkopuolella tapahtuvaa taidetta, jonka tekijöinä ovat usein yhteiskunnan marginaalissa toimivat ihmiset. ”Outsider art on nosteessa Suomessa, mutta taustalla tapahtuva kehitystyö on ollut pitkäaikaista”, Pertin Valinnan Arts Managerina toimiva Heini Merkkiniemi kertoo. Helle ja Merkkiniemi ovat työskennelleet yhdessä jo toistakymmentä vuotta, nyt Daatso Oy:n ja Merkkiniemen yritysvalmennuksia pitävän New Beat Oy:n kautta.


Pertin Valinta on ollut osakkaille oppimisen paikka ja uuden alku. Helle huomauttaa, että kauppa on ollut mahdollisuus monelle muullekin ihmiselle. ”Parasta on se, että näkee ihmisiä ja että on mahtavat työkaverit ja ohjaajat. Kaikki tukevat ja tsemppaavat toisiaan”, Helle kertoo. Pertin Valinta toimii Lyhty ry:n tiloissa. Kauppaa pyöritetään yhdessä Lyhdyn kulttuuri-, käsityö- ja mediapajojen tiimien kanssa.


Pertin Valinta lähtee kiertueelle


Puolen vuoden toiminnan jälkeen Pertin Valinta on jo lähdössä kiertämään maailmaa pop-up-galleriana ja agentuurina. Teemana on esitellä outsider-taiteen brändejä ja konsepteja. Maailmanvalloituksen kärkenä on virtuaalinen teos Inside Outside Finland, jonka ensi-ilta on Helsingin uuden keskustakirjaston Oodin avajaisissa 5.12.2018. Teos esittelee neljä suomalaista outsider-taiteilijaa ja -taideteosta.


Kansainvälisen Inside Outside Finland -kiertueen kumppaneina ovat Suomen kulttuuri-instituutit ja kohteina mm. New York, Lontoo ja Bryssel. Taiteilijat ovat mukana kiertueella, johon kuuluu keikkoja, taidenäyttelyitä ja työpajoja. Lisäksi järjestetään eurooppalaisten ja pohjoismaisten outsider art -verkostojen kanssa kohtaamisia, käynnistetään yhteisiä tuotantoja sekä vaihdetaan tietoa.


Outsider-taiteen kohdalla on jo pitkään tunnistettu välittäjätoiminnasta puuttuvat rakenteet. Pertin Valinta on saanut välittäjätoiminnan kehittämiseen tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja voi nyt vastata kysyntään ja tarjontaan. ”Näkyy, että suomalainen outsider-taide on kovassa nosteessa. Tuki tuntuu todella hienolta. On mahtavaa, miten koko outsider art -verkosto on nopeasti aktivoitunut, tekee yhteistyötä ja näkee työn merkittävänä”, Merkkiniemi iloitsee.


Kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista arvonluontia


Yhtenä säikeenä Pertin Valinnassa pohditaan uusia yrittäjyysmalleja osatyökykyisille, luovien alojen organisaatioiden strategista kehittämistä ja arvontuotantoa. Merkkiniemi kertoo, että taustalla on systemaattista suunnittelua: on haluttu hakea sellaista toimintamuotoa, joka pystyisi tuottamaan sekä kulttuurista, sosiaalista että taloudellista arvoa.


”Lisäksi on tärkeää toimia monialaisesti yli sektori- ja taiderajojen. Pertin Valinta on monitaiteinen ja -ammatillinen alusta tehdä erilaisia juttuja”, Merkkiniemi kertoo. Galleria-myymälässä erityisihmiset ja osatyökykyiset työllistyvät kuraattoreina ja tuottajina sekä työllistävät itse muita. ”Nyt ei tehdä sosiaalista vaikuttavuutta siten, että vaikutettaisiin passiiviseen kohderyhmään, vaan kohderyhmä itse toimii, vaikuttaa ja kääntää rohkeasti perinteiset roolit nurin päin.”


Pertin Valinta on poikinut paljon yhteistyöprojekteja. ”Meillä ei ole kilpailijoita, ainoastaan yhteistyökumppaneita”, Merkkiniemi painottaa. Pertin Valinta onkin juuri tehnyt yhteistyösopimuksen Muusikoiden liiton kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää musiikkialan yhdenvertaisuutta kampanjoiden ja projektien avulla sekä haastaa myös muut taidealat mukaan.


Pertin Valinta www.pertinvalinta.fi

Aleksis Kiven katu 48, Helsinki


Avoinna ti-pe klo 12-18 ja la 10-16


ITE-taiteilija Enni Idin näyttely "Kissoja, piruja ja enkeleitä" Pertin Valinnan galleriassa 10.11.2018 – 1.2.2019.


Pertin Valinnan taustalla ovat seuraavat yhteisöt ja yritykset: Daatso Oy, Lyhty ry, Kettuki ry, Kukunori ry, New Beat Oy ja Donkey Hotel Oy.

539 views