Molekyyligastronomiaa ensitreffeillä

Molekyyligastronomiaa ensitreffeillä
Molekyyligastronomiaa ensitreffeillä

Anu Hopia toi molekyyligastronomian kemiaan ja kotitalouteen. Kuva: Andi Balough

”Kiitos yhteydenotostasi! Meillä loppui juuri miniwebinaari Man, Microbes, Music and Food”, vastasi Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia haastattelupyyntöömme. Webinaari kuulostaa ensi vilkaisulla unelmien ensitreffeiltä, eikä viestin jatko muuta vaikutelmaa. ”Musiikin ja maistamisen välistä yhteyttä on tutkittu jo aika lailla ja olemme yhdessä tutkijoiden, taiteilijoiden ja taiteilijatutkijoiden kanssa vieneet tätä edelleen mikrobien maailmaan ja fermentoituun ruokaan, kuten juustoon ja viiniin.” Mutta ei, nyt ei puhuta treffeistä, nyt puhutaan molekyyligastronomiasta.

Arvokkaat asiat ansaitsevat oman tutkimusalansa

Molekyyligastronomia-termi lanseerattiin Ranskassa 1980-luvun lopulla. Unkarilainen fyysikko Nicholas Kurti ja ranskalainen kemisti Hervé This totesivat ruokatutkimuksen etääntyneen kauas ranskalaisillekin niin tärkeästä asiasta: ruokahetkestä ja ruokailukokemuksesta.

Termillä ja uutta näkökulmaa hakevalla tutkimuksella haluttiin korostaa ruokaa nautintona ja tuottaa tutkimusta, jonka tuloksia ymmärtävät tiedemiesten lisäksi myös ruoan tekijät, keittiömestarit ja kotikokit.

Anu Hopia tutustui termiin sekä tutkimusalaan 1990-luvulla oman väitöskirjatyönsä yhteydessä. Hän on edelleen vakuuttunut työnsä tärkeydestä. ”Niin arvokas asia kuin ruokakokemus ansaitsee oman tieteenalansa, joka ei ole alisteinen ravitsemustieteelle tai muille elintarvikealan tieteille.

Hopia tunsi molekyyligastronomian omakseen, vaikka rinnakkaisia termejäkin oli jo käytössä. Harmillista kyllä, valtaosa niistä kuulostaa enemmän teknologialta ja tunnetuimmat esimerkit liittyvät usein fine dining -trendeihin. Ehkä siksi suuri yleisö ei oikein vieläkään ole löytänyt alan syvintä olemusta.

Vaikka molekyyligastronomia on usein uusien gastronomisten innovaatioiden tutkimusta, yhtä hyvin se voi tutkia vaikka legendaariseen tillilihan ominaisuuksia. Tai kaurapuuron, joka näyttelee yllättävää roolia suomalaisen ruokatutkimuksen taustavaikuttajana.

Kaurapuurodraama arjen rikastajana

Varmaan mulla on sellaisia myöhäisempiä ihaniakin ruokamuistoja. Että ukki halstraa muikkuja Kemijärven rannalla. Ja ollaan kasvimaan vieressä ja vedetään porkkanoita Tornionjokilaakson mummilassa. Mutta vahvin muisto… Kun olimme pieniä, meillä oli lastenhoitaja. Hän pakotti syömään kaurapuuroa. Näen vieläkin lautasen ja kylmenevän puuron edessäni. Lastenhoitaja lisää ja lisää sokeria puuron päälle ja siihen kertyy liuenneen sokerin kerros. Ja sitä minun piti syödä.

Anu Hopia tietää kokemuksestakin, että ruokamuistot voivat olla niin voimakas kehollinen kokemus, että itse ruoka jää sivuosaan. ”Ruokakokemus ja suhde ruokaan on äärimmäisen henkilökohtainen asia. Jokaisella on oikeus omaan ruokasuhteeseensa, enkä minä halua ruoan ammattilaisena mennä sanomaan, kuinka toisten pitäisi syödä. Mutta minä voin tuottaa tietoa, iloa ja oivalluksia muiden hyödynnettäväksi.”

Lapsuuden ja kouluruokailun kokemukset vaikuttavat edelleen vahvasti ruokasuhteeseemme. Ruokatutkimus ja jatkuva moniääninen puhe ruokailuhetkien merkityksestä arjen rikastajana voi auttaa. Samat moniaistiset ruokakokemukset, jotka voivat tehdä arjesta juhlaa, voidaan myös pilata väärillä ärsykkeillä.

Tutkimustietoon tukeutuvien onnistumistarinoiden jakaminen niin päiväkotien, koulujen, vanhustentalojen ja muiden suurtalouksien käyttöön on yksi tapa johtaa muutosta.

Maku, terveys vai molemmat?

Molekyyligastronomiassa ei siis ole kyse teknologiasta, avaruustieteestä eikä tulevaisuuden optimaalisista pilleriaterioista vaan paluusta hyvien raaka-aineiden, ruokailua arvostavan tunnelman ja oikeiden termien pariin.

Elintarviketeollisuuden kehitys syrjäytti vanhan hyvän ruoka-sanankin pitkäksi aikaa aina virastojen ja tutkimusalojen nimiä myöten. Hopia toivottaa paluun entiseen enemmän kuin tervetulleeksi. Nimestään huolimatta molekyyligastronomia on kohdistanut tutkimuksen ruokailuhetkeen ja -kokemukseen ravintosisältöjen ja terveysvaikutuksia väheksymättä.

Ruoan arvoulottuvuudet ovat olleet aina minun mielestäni osa omaa ruokasuhdetta. Lapsuuden kodissa alkuperä ja raaka-aineista valmistaminen on ollut arkea. Elettiin aika lailla omavaraistaloutta. Äiti oli myös hyvin terveystietoinen. Muistan jopa käyneeni lapsena äitini kanssa kuuntelemassa Toivo Rautavaaran luentoa, joka ei ollut kovin yleistä siihen aikaan.” Vaikka työkin vei myöhemmin mukaan terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehitykseen, Anu Hopialla on selkeä mielipide ruokakeskustelun painotuksista.

On suuri vääryys ruokaa kohtaan, jos se pakotetaan pelkästään terveellinen – epäterveellinen -tarkastelun alle.” Siksi Hopian tutkimusryhmissä tutkimusten lähtökohtana on ollut tuoda ruoan maku ja ruoasta saatava nautinto tasavertaisena teemana esimerkiksi terveellisyyden rinnalle.

Muita tärkeitä arvoja, joita ruokaan liitetään, kestävä kehitys, lähiruoka, luonnon monimuotoisuus, ovat olleet mukanani aina lapsuudesta lähtien ja nyt kaikissa tutkimushankkeissa. Mutta varmasti tämä ’kylmän kaurapuuron draama’ on minua kuitenkin ohjannut molekyyligastronomian suuntaan ja siihen, kuinka vahvasti koen, että ruoka on arjen ja juhlan rikastaja. Erityisesti arjen rikastaja ja hyvän olon tuoja. Olkoon se sitten elämyksellisyyttä, makunautintoa tai yhteisöllisyyttä. Ne ovat tärkeitä nivoa mukaan minun ruokatutkimukseeni.” Sen myötä käynnistyneet yhteisprojektit gastronomien, keittiömestareiden ja taiteilijoiden kanssa ovat olleet niin tutkimuksellisesti kuin kokemuksina äärimmäisen rikastuttavia.

Artesaanit ja artistit areenoille

Anu Hopia toimii Turun yliopiston elintarvikekehityksen professorina myös Etelä-Pohjanmaan professoriverkostossa, johon kuuluu yli 20 eri alojen professoria. Näiden verkostotapaamisten leikittelevätkin keskustelut ovat usein uutta käynnistäviä hetkiä.

Niin käynnistyi yli kymmenen vuotta sitten myös musiikin makua koskeva tutkimus yhteistyössä taideyliopiston musiikin professoreiden kanssa, joita tällä hetkellä edustaa kulttuurisen musiikintutkimuksen professori Antti-Ville Kärjä.

Aihetta oli tutkittu maailmalla jo 1960-luvulla ruoan moniaistisuuden näkökulmasta. Nautimme aterian kaikilla aisteilla, huomaamattammekin. Äänimaiseman merkitys on tunnistettu jo aikaisemmin, mutta ruoan itsensä tuottama äänikin vaikuttaa siihen, kuinka se koetaan.

Yllätys on myös ollut huomio, että ruokaa ja musiikkia voi kuvata samoilla sanoilla. Kaikki esimerkiksi tietävät miltä musiikki kuulostaa, kun nuottiviivastolle on kirjoitettu Dolce (makea). Tällä saralla Hopian työ on erityisen kansainvälistä, sillä ulkomailla musiikin tutkimuksen parissa työskentelee paljon taiteilijoita. Näissä yhteyksissä on tutkittu myös analogisen ja digitaalisen musiikin vaikutusten eroavaisuuksia.

Valtavirran ulkopuolella olevat tutkimusaiheet eivät tunnetusti nauti rahoittajien suosiosta, mutta silti tutkimusta on tehty v. 2011 alkaen. Alusta lähtien keittiömestarit ja ravintola-alan ammattilaiset ovat ammentaneet tutkimustuloksista omaan työhönsä. Taiteen, käsityön ja tutkimuksen yhteistyö on osoittautunut kaikille osapuolille palkitsevaksi. Monet muut toimialat ovat tulleet jo tovin puolitiehen vastaan korostamalla elämyksellisyyttä omassa toiminnassaan. Ruoka on osa elämystä, aina.

Kuplivaa kemiaa! Hiivat ja bakteerit kohottavat juhlatunnelmaa. Kuva: Andi Balough (julkaistu myös kirjassa Hopia ja Lehtonen, Kuplivaa kemiaa, Gaudeamus 2021)

Julkkiskokit tutkimustiedon lähettiläinä

Molekyyligastronomiaa lähestyvän ensimmäisen kirjan kirjoittajaryhmässä mukana ollut Hans Välimäki ja muut työhönsä intohimolla suhtautuvat kokit ovat arvaamattoman suuressa roolissa myös tutkimustiedon levityksessä. Se tapahtuu kuin salaa.

Viime vuosien ruokaohjelmabuumi kilpailuineen on nostanut esiin niin uusia ammattilaistähtiä kuin kotikeittiöiden kuninkaallisia. He tuovat omilla taidonnäytteillään esiin samaa viestiä, jota Hopian tutkimusryhmät pystyvät tutkitulla tiedolla vahvistamaan: ruoka ja ruokailu voi olla tilanteesta riippuen elämys ja hyvinvointia tukeva kokemus, kun se puhuttelee kaikkia aistejamme ja tyydyttää tarpeen olla yhdessä muiden kanssa.

Tutkittua tietoa tarjoillaan kaikille asiasta kiinnostuneille monenlaisina annoskokoina. Anu Hopian blogikirjoitukset ja yhdeksän yhteistyössä muiden alojen ammattilaisten kanssa tuotettua kirjaa ovat ilo silmälle ja mielelle. Tieto tarjoillaan herkullisin kielenkääntein ja yllättävien esimerkkien kautta. Annoksille on pakko antaa viisi tähteä.

Kumpi on teehetkessä tärkeämpää, päämäärä vai matka? Kuva: Andi Balough (julkaistu myös kirjassa Hopia ja Lehtonen, Kuplivaa kemiaa, Gaudeamus 2021)

Ruokaan ei voi ikinä panostaa liikaa

Matkailu on yksittäisenä toimialana hoitanut hyvin rooliaan ruoka-sanan kunnianpalautuksessa. Hopia väittääkin, ettei matkailusta voi edes puhua ilman ruokapuhetta. ”Matkailuyrittäjät eivät koskaan voi panostaa liikaa ruokaan. Jos ruokakokemus on arjessa tärkeää, matkoilla se on erityisen tärkeää. Kun ihmiset puhuvat matkoistaan, olisi jo kummallista, jos ei keskusteltaisi siitä, mitä syötiin ja miltä se maistui. Ruokakokemus muistetaan aina, niin hyvässä kuin pahassa. ”

Ruokakokemukseen ei voi panostaa liikaa ja siinä meillä on vielä paljon töitä. Siinä tarvitaan jatkuvan parantamisen moodi päälle.” Parantamisella Hopia ei todellakaan tarkoita 3D-tulostettuja optimaalisia annoksia. Suuren yleisön herättyä paikallisruoan perään, häntä sekä muita kansainvälisiä tutkijoita tuntuu kiinnostavan enemmän uudet ruoantuotannon tavat kuin futuristiset 3D-tulosteet.

Meidän on ratkaistava koko maailman ruokatuotanto. Ehkä uudet mullistavat ruokainnovaatiot ovat kuitenkin uusissa tuotantotavoissa.” Molekyyligastronomian näkökulmasta tuottajien kohtalonkysymyksiin voikin kuulua se, osataanko oma siivu ruokaketjussa linkittää ruokailuhetkeen asti. Kasvatetaanko kilpailutettuja raaka-aineita elintarviketeollisuudelle vai tuotetaanko kestävällä tavalla luonnon monimuotoisuuden huomioivaa lähiruokaa? Anu Hopia tyytyy toteamaan: ”Jollakin tavalla koko ruokaketjun ja ruokaan liittyvä tutkimus on muuttunut vuosikymmenen aikana niin, että ruoka sanana on palannut jälleen käyttöön.

Suomessa on jälleen Ruokavirasto ja ruokatutkimusta. Seinäjoen seutu, jossa Hopiankin tutkimusryhmiä on jo kauan toiminut, on omalla ruokaosaamisellaan raivannut asennemuutosta myös elintarviketeollisuuden parissa. Kaikille ruokaan liittyvästä kehittämisestä kiinnostuneille Hopia lähettää terveisiä. ”Me lähdemme matalalla kynnyksellä yhteistyöhön ja liikkeelle. Tarttukaa vain puhelimeen.”

Maistuuko kombucha Tampereella nyt erilaiselta, kun taustalla vilahtaa raitiovaunu? Kuva: Andi Balough (julkaistu myös kirjassa Hopia ja Lehtonen, Kuplivaa kemiaa, Gaudeamus 2021)

Anu Hopia nauraa hersyvästi kysymykselle, joka koskee hänen ensimmäisen kirjansa nimeä. Onko sattumaa, että Hans Välimäki, Vesa Parviainen, Mikko Takala ja Anu Hopia julkaisivat v. 2007 kirjan nimeltä ’P.S. Parasta sokerista’? Sattumaa tuskin on sekään, että kun Anu Hopian äiti oli jo 1960-luvulla terveystietoinen, niin nykyisin hänen lapsenlapsensa haluavat tarjota myös omille lapsilleen samat kokemukset ja elämykset ruoan itse kasvattamisesta, valmistamisesta ja yhdessä nauttimisesta.

Lähestyvä, koronan ehdoilla vietettävä juhannuskaan, ei kuulosta enää huonolta onnelta vaan molekyyligastronomien salaliitolta. Eivätkö maut ole parhaimmillaan juuri silloin, kun keskikesän juhlaan kuuluva ateria syödään meluisten tapahtumien sijaan lähimpien kanssa luonnon rauhassa, elävän tulen äärellä ja yhteisestä ruokailukokemuksesta nauttien?

Ehkä molekyyligastronomia on jo koronan siivellä vallannut suomalaiskodit. Jos arjen ruokailuhetkiin suhtaudutaan edes toisinaan yhtä suurella antaumuksella kuin ensitreffien aterioihin, toteutamme jo sitä, mitä molekyyligastronomian tutkimus meille ehkä pohjimmiltaan suosittaa: Panosta muuhunkin kuin ruokaan.

Info

Anu Hopia, tutkimusjohtaja, Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, Turun yliopisto
https://www.utu.fi/fi/ihmiset/anu-hopia

Molekyyligastronomia
https://molekyyligastronomia.fi/

Moniaistinen keittokirja KUMURU (kulttuuri, musiikki, ruoka)
https://apps.utu.fi/media/nakoislehdet/5d-cookbook/desktop/index.html?article=1&page=1

Kuvat: Andi Balough

Nämä saattaisivat kiinnostaa sinua
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
NORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalousNORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalous
NORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalousNORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalousNORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalousNORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalousNORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalous
22/11/2022
-
24/11/2022
Kestävyys, vastuullisuus
Strategia
NORDIC CIRCULAR SUMMIT 2022 – teemana kiertotalous
kestävyys, vastuullisuus
KARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoituksetKARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoitukset
KARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoituksetKARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoituksetKARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoituksetKARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoituksetKARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoitukset
24/11/2022
-
24/11/2022
Rahoitus
Aluekehitys
KARTALLA 2023 - Verkkotapahtuma nostaa esille luovien alojen palvelut ja rahoitukset
rahoitus
Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023
Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023
16/11/2022
-
30/11/2022
Yrittäjyys
Creven valmennusohjelma luovien alojen yritysprojekteille keväällä 2023
yrittäjyys
9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua
9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua
-
Strategia
Tieto ja tutkimukset
9 tulevaisuuden kasvumahdollisuutta, joihin Suomen kannattaa nyt tarttua
Strategia
Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022
Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022
16/11/2022
-
16/11/2022
Strategia
Muotoilu
Northern Glow -bisnesfoorumi Oulussa 16.11.2022
Strategia
Suomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaaSuomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaa
Suomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaaSuomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaaSuomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaaSuomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaaSuomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaa
-
Muoti ja tekstiili
Kansainvälistyminen
Suomalainen kenkävalmistaja onnistui tavoittamaan massat somessa – VAMSKO uudisti brändinsä sekä kenkänsä, ja nyt yrityksellä kulkee kovaa
muoti j atekstiili
Palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseenPalkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseen
Palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseenPalkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseenPalkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseenPalkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseenPalkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseen
-
Av-ala
Muoti ja tekstiili
Palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen 5 vinkkiä menestykseen
av-ala
Uusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksilleUusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksille
Uusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksilleUusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksilleUusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksilleUusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksilleUusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksille
28/9/2022
-
31/12/2022
Rahoitus
Digitalisaatio
Uusi rahoitushaku: Kansainvälistymisrahaa pienille, vihreää siirtymää edistäville yrityksille
Rahoitus
Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!
Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!
20/9/2022
-
25/9/2022
Aluekehitys
Innovaatiot
Pre-incubator for societal changemakers in Helsinki – apply to SÄRÖ/FRACTURE before September 25th!
Aluekehitys
Uusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloilleUusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloille
Uusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloilleUusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloilleUusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloilleUusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloilleUusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloille
-
Tiekartta
Kestävyys, vastuullisuus
Uusi yritysverkosto Creative Sustainability Family etsii kestävyydestä kasvua ja vientiä luoville aloille
Tiekartta
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
-
14/9/2022
Taide
Digitalisaatio
Mini Design Sprint – Kannattavaa liiketoimintaa digitaalisuuden avulla
digitalisaatio
Kirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimatKirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimat
Kirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimatKirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimatKirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimatKirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimatKirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimat
-
Yrittäjyys
Kirjavinkki: Haaveilijat ja toteuttajat – luovuuden vastavoimat
6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja
6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja
-
Talous ja luvut
Yrittäjyys
6 faktaa – YEL-lakiuudistus ei välttämättä nosta yrittäjän eläkemaksuja
Talous ja luvut
Tukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moonTukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moon
Tukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moonTukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moonTukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moonTukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moonTukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moon
1/8/2022
-
29/8/2022
Yrittäjyys
Taide
Tukea tai­dea­lan lii­kei­deoi­den ke­hit­tä­mi­seen – hae mu­kaan Tai­dey­li­opis­ton esi­hau­to­moon
yrittäjyys
EU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala HelsinkiinEU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala Helsinkiin
EU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala HelsinkiinEU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala HelsinkiinEU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala HelsinkiinEU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala HelsinkiinEU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala Helsinkiin
-
Innovaatiot
Kulttuuri
EU:n kulttuurin ja luovien alojen innovaatiovoimala Helsinkiin
Innovaatiot
Aalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 astiAalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 asti
Aalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 astiAalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 astiAalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 astiAalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 astiAalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 asti
29/6/2022
-
11/9/2022
Innovaatiot
Startup
Aalto Digital Creatives -esihautomon haku on auki 11.9.2022 asti
Innovaatiot
SuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskusteluaSuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskustelua
SuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskusteluaSuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskusteluaSuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskusteluaSuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskusteluaSuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskustelua
-
Ilmiöt
Yrittäjyys
SuomiAreenan tärpit – 5 kiinnostavaa keskustelua
Ilmiöt
Hae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseenHae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseen
Hae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseenHae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseenHae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseenHae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseenHae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseen
1/9/2022
-
Koulutus
Yrittäjyys
Hae Keski-Suomen luovan alan FOB!-yrittäjävalmennukseen
Koulutus
Taideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsaTaideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsa
Taideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsaTaideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsaTaideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsaTaideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsaTaideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsa
-
Taide
Yrittäjyys
Taideyliopisto saa ensimmäisen bisnesideoiden esihautomonsa
taide
Blockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksiBlockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksi
Blockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksiBlockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksiBlockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksiBlockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksiBlockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksi
-
Musiikki
Tapahtuma-ala
Blockfest – hyvistä bileistä Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksi
Musiikki
Sauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaanSauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaan
Sauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaanSauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaanSauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaanSauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaanSauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaan
-
Digitalisaatio
Av-ala
Sauti Kitabu – suomalais-tansanialainen startup tuo tuhansia vuosia vanhan tarinankerrontaperinteen digiaikaan
Kansainvälistyminen
Jenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailustaJenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailusta
Jenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailustaJenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailustaJenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailustaJenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailustaJenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailusta
-
Muotoilu
Yrittäjyys
Jenni Ahtiainen ja Deafmetal – Uratarina sekä kokemuksia Creative Business Cup -kilpailusta
Muotoilu
Lauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiinLauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiin
Lauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiinLauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiinLauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiinLauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiinLauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiin
-
Yrittäjyys
Taide
Lauri “Laxa” Peltonen – Taiteen monitaituri kertoo breikkaamisesta sekä taiteen tekemisen universaalista soveltamisesta muihin elämän osa-alueisiin
Yrittäjyys
Taija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssaTaija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssa
Taija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssaTaija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssaTaija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssaTaija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssaTaija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssa
-
Musiikki
Yrittäjyys
Taija Holm – Viihteen PR-ammattilainen kertoo uudesta kirjastaan sekä matkasta Euroviisuihin Blind Channel -bändin kanssa
Musiikki
Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?
Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?
-
Yrittäjyys
Linda Saukko-Rauta – Mistä livekuvittamisessa on kyse?
Yrittäjyys
Anssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisestiAnssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisesti
Anssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisestiAnssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisestiAnssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisestiAnssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisestiAnssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisesti
-
Musiikki
Yrittäjyys
Anssi Kela – Korona-aika muutti muusikon työnteon totaalisesti
Musiikki
Matti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänäMatti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänä
Matti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänäMatti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänäMatti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänäMatti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänäMatti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänä
-
Musiikki
Yrittäjyys
Matti Lappalainen – April Jazzin festivaalijohtaja kertoo, miten 34-vuotiaasta festarista sukeutui digitaalinen tapahtuma koronakevään kirittämänä
Musiikki
Yrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuuYrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuu
Yrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuuYrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuuYrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuuYrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuuYrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuu
-
Yrittäjyys
Yrittäjä Anna Moilanen ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila – Luovien alojen yritysten yhteiskuntavastuu
Yrittäjyys
Netta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantajaNetta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantaja
Netta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantajaNetta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantajaNetta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantajaNetta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantajaNetta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantaja
-
Yrittäjyys
Netta Norro Osuuskunta Lilithistä – Luovilla aloilla toimiva työosuuskunta, joka on samalla sekä työyhteisö että työnantaja
Yrittäjyys
Topi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstäTopi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstä
Topi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstäTopi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstäTopi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstäTopi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstäTopi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstä
-
Aluekehitys
Yrittäjyys
Topi Haapanen – Posintra Oy:n aluekehitysjohtaja kertoo Porvoon Länsirannan alueen konseptikilpailusta sekä kehitystyöstä
Aluekehitys
Pertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnastaPertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnasta
Pertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnastaPertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnastaPertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnastaPertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnastaPertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnasta
-
Yrittäjyys
Kestävyys, vastuullisuus
Pertin Valinta Lontoossa – Emilie Gardberg kertoo Pertin Valinnan popup-tapahtumasta Lontoossa sekä Suomen Lontoon-instituutin toiminnasta
Kestävyys
Creative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtumaCreative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtuma
Creative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtumaCreative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtumaCreative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtumaCreative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtumaCreative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtuma
19/4/2022
-
Yrittäjyys
Kansainvälistyminen
Creative Business Cup Suomen osakilpailun -pitchaustapahtuma
Kansainvälistyminen
Creative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailuCreative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailu
Creative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailuCreative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailuCreative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailuCreative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailuCreative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailu
9/4/2022
-
Yrittäjyys
Kansainvälistyminen
Creative Business Cup Finland 2022 -ideakilpailu
Kansainvälistyminen
EY Entrepreneur Of The Year -ohjelmaEY Entrepreneur Of The Year -ohjelma
EY Entrepreneur Of The Year -ohjelmaEY Entrepreneur Of The Year -ohjelmaEY Entrepreneur Of The Year -ohjelmaEY Entrepreneur Of The Year -ohjelmaEY Entrepreneur Of The Year -ohjelma
5/5/2022
-
31/5/2022
Yrittäjyys
EY Entrepreneur Of The Year -ohjelma
Yrittäjyys
“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.
“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.
-
Yrittäjyys
“Olemme saaneet hyvin jälleenmyyjiä arkkuliinoillemme”, kertoo Anna Karvosenoja hautaustoimisto Peacefulista, joka oli vuoden 2021 Creative Business Cupin voittaja design-hautaustuotteillaan.
Yrittäjyys
Saran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikanaSaran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikana
Saran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikanaSaran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikanaSaran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikanaSaran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikanaSaran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikana
-
Yrittäjyys
Markkinointi
Saran stoori - miksi perustaa yritys korona-aikana
Yrittäjyys
Luovien alojen palvelupolku julkaistu!Luovien alojen palvelupolku julkaistu!
Luovien alojen palvelupolku julkaistu!Luovien alojen palvelupolku julkaistu!Luovien alojen palvelupolku julkaistu!Luovien alojen palvelupolku julkaistu!Luovien alojen palvelupolku julkaistu!
-
Yrittäjyys
Luovien alojen palvelupolku julkaistu!
Yrittäjyys
Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!
Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!
-
Yrittäjyys
Monialaisuus
Klinikkapäivä luovien alojen toimijoille: Rakenna siltaa – keskity ja selviydy!
Yhteistyö
Luovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäykselläLuovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäyksellä
Luovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäykselläLuovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäykselläLuovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäykselläLuovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäykselläLuovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäyksellä
-
Yrittäjyys
Rahoitus
Luovien alojen yritysten julkinen rahoitus kätevästi yhdellä silmäyksellä
Yrittäjyys
Tähtihetkiä eletään myös koronan keskelläTähtihetkiä eletään myös koronan keskellä
Tähtihetkiä eletään myös koronan keskelläTähtihetkiä eletään myös koronan keskelläTähtihetkiä eletään myös koronan keskelläTähtihetkiä eletään myös koronan keskelläTähtihetkiä eletään myös koronan keskellä
-
Muotoilu
Yrittäjyys
Tähtihetkiä eletään myös koronan keskellä
Muotoilu
Luovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fiLuovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fi
Luovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fiLuovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fiLuovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fiLuovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fiLuovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fi
-
Yrittäjyys
Luovan talouden liiketoiminnan käsikirja julkaistu – luovien.fi
Yrittäjyys
Kysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisiaKysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisia
Kysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisiaKysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisiaKysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisiaKysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisiaKysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisia
-
Yrittäjyys
Kulttuuri
Kysely: Koronapandemian vaikutukset kulttuurialalla pitkäkestoisia
Yrittäjyys
Katso Luovan raadin tallenteetKatso Luovan raadin tallenteet
Katso Luovan raadin tallenteetKatso Luovan raadin tallenteetKatso Luovan raadin tallenteetKatso Luovan raadin tallenteetKatso Luovan raadin tallenteet
-
Yrittäjyys
Rahoitus
Katso Luovan raadin tallenteet
Yrittäjyys
Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!
Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!
4/10/2022
-
Yrittäjyys
Kansainvälistyminen
Osallistu Creative Business Cup 2022 -ideakilpailuun!
Yrittäjyys
Kysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiinKysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiin
Kysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiinKysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiinKysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiinKysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiinKysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiin
-
Yrittäjyys
Kysely: koronaviruksen vaikutukset luovien alojen yrittäjiin
Yrittäjyys
Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?
Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?
-
Yrittäjyys
Kulttuuri
Kulttuuri ja pienyritykset koronan ensimmäisiä uhreja?
Yrittäjyys
Creative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksiCreative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksi
Creative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksiCreative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksiCreative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksiCreative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksiCreative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksi
-
Yrittäjyys
Kansainvälistyminen
Creative Business Cup 2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksi
Kansainvälistyminen
Matkalla VR-maailman jättiläiseksiMatkalla VR-maailman jättiläiseksi
Matkalla VR-maailman jättiläiseksiMatkalla VR-maailman jättiläiseksiMatkalla VR-maailman jättiläiseksiMatkalla VR-maailman jättiläiseksiMatkalla VR-maailman jättiläiseksi
-
Digitalisaatio
Peliala
Matkalla VR-maailman jättiläiseksi
Digitalisaatio
Korona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuuttaKorona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuutta
Korona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuuttaKorona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuuttaKorona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuuttaKorona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuuttaKorona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuutta
-
Teatteri
Yrittäjyys
Korona sammutti teattereiden valot, vaan ei ryhmäteatterilaisten sinnikkyyttä ja luovuutta
Teatteri
Klikkaamalla "Hyväksyn kaikki evästeet" hyväksyt, että evästeet tallennetaan laitteellesi parantamaan sivuston navigointia, analysoimaan sivuston käyttöä ja tehostamaan mainontaamme. Lue lisätietoja evästepolitiikastamme.